Jakich produktów należy unikać w ciąży?
Ciąża to szczególny okres w życiu kobiety, kiedy powinna ona myśleć nie tylko o sobie, ale także – a może nawet przede wszystkim – o zdrowiu swojego nienarodzonego dziecka.
Oprócz odpowiedniego trybu życia, unikania stresujących sytuacji i dbania o siebie, konieczna jest także zdrowa, mądra dieta.
Oczywiste jest, że w menu przyszłej mamy powinny znaleźć się owoce, warzywa, odpowiednia ilość białka, tłuszczy, węglowodanów…
Istnieje też czarna lista, czyli takie produkty, których bezwzględnie należy unikać w ciąży.
Co należy do tych produktów? Są to przede wszystkim:
- surowe potrawy mięsne, np. tatar czy parmeńska szynka,
- jaja na surowo, ugotowane na miękko, sadzone, jajecznica czy produkty z dodatkiem tego typu jaj,
- sery niepasteryzowane, tj. dojrzewające sery pleśniowe, ser feta,
- mleko niepasteryzowane oraz przetwory z tego mleka,
- pasztety,
- rozmrożone potrawy spożywane na zimno,
- niestarannie odgrzane dania z drobiu,
- niedogotowane, niedosmażone lub surowe ryby i inne owoce morza,
- wątróbka,
- alkohol (każdy rodzaj, nawet jeżeli jest słaby),
- mocna kawa z dużą ilością kofeiny, potęgującej niekorzystne działanie innych substancji, takich jak. np. alkohol.,
- mocna herbata (na słabą możemy sobie pozwolić, gdyż zawiera sporą ilość korzystnych dla organizmu flawonoidów).
Nie zawsze zrezygnowanie z któregoś z powyższych produktów przychodzi z łatwością. Jeżeli przed ciążą pijemy spore ilości kawy, lubujemy się w potrawach z surowego mięsa czy jajkach, na pewno wyrzeczenie się ich sprawi nam pewien kłopot, jednak zdrowie naszego maleństwa na pewno jest tego warte. Pamiętajmy o tym, przygotowując swoje posiłki.